Tila

Historian havinaa ja tulevaisuuden suunnitelmiaPortimossa on ollut Lapin sodan aikaan suurin viivytystaistelu (Ylimaan taistelu) saksalaisia vastaan vuonna 1944. Vain kourallinen vanhoista taloista on säästynyt pommituksilta. Vielä tänäkin päivänä lähimaastoissa näkyy suuria kuoppia, jotka lienevät ampumakuoppia, ja kaivelemalla niistä on löytynyt mm. vanhoja peltipurkkeja.  Lapsena, koulun kanssa, onkin käyty retkellä vanhan sotaveteraanin saattelemana taistelupaikoilla. Ehkä alaluokkalainen ei olisi tarvinnut niin yksityiskohtaista kuvausta sodasta ja katsoa paikkoja, joihin kenenkin raajoja oli lentänyt, mutta silloin sai jonkinlaisen käsityksen todellisesta sodan raakuudesta.

Räjähtämättömien pommien kuoria näkyy vielä esillä joissakin pihapiireissä historiallisina kukkalaatikkoina, ja onpa tilallammekin metsässä vielä yksi purettu pommi, jonka lapset ovat sinne aikoinaan heittäneet ja haudanneet leikkiensä jälkeen. Aika hurjaa.

Nyt jo vanhoilta ihmisiltä on kuultu mitä kiinnostavimpia tarinoita kylän historiasta, sekä ns. aarteen arvoituksen, joka tänäkin päivänä vielä odottaa ratkaisijaansa. Aarteen löytämiseksi on keksitty aikoinaan pieni kertomus, jonka perusteella aarteen voisi löytää. Lapsena  arvoitusta on yritetty pähkäillä, mutta moni ihminen, jotka arvoituksen on muistanut,  on ollut jo niin vanha, että suurin osa siitä on jo unohtunut. Sukupolvesta toiseen lapset ovat aarrejahdista olleet kiinnostuneita, mutta vihjeet aarteen löytämisestä ovat jo kadonneet lähes kokonaan. 

Aikoinaan Farmilla on ollut vanha talo, joka on myöhemmin purettu ja talon hirsistä on tehty varastorakennus Rantaan. Rannalla on myös vanha rantasauna, joka on ollut käyttämättä jo useamman kymmenen vuoden ajan.  Farmilla on ollut myös aikoinaan navetta, joka paloi, ja sen tilalle tuli sen ajan mittakaavan mukaan reilun kokoinen navetta.  

Muutto

Kun muutimme tilalle, muutostyöt alkoivat ja muokkasimme rakennuksia nykyiseen käyttötarkoitukseen sopivaksi. Navetasta tuli hevostalli ja lehmät puolestaan saivat käyttöönsä  pihaton.

Vanha rantarakennus on vanhan ajan  rakennusten ihannoijan, eli emännän, mielestä kunnostuksen arvoinen ja se on yksi ”pikkuhiljaa kuntoon- projekteista”. Varastosta on tarkoitus tehdä Kesäpirtti, jossa pystyy yöpymään ja samalla ihailemaan rantamaisemaa.

Vaikka Farmilla olemme asuneet jo kohta 5 vuotta, tehtävää ja muokattavaa riittää vielä runsaasti muuallakin pihapiirissä, ja edelleen jotkin asiat etsivät paikkaansa. 

Koska maatilalla on mahdollista keksiä paljon puuhaa, lapsilla aika kuluu mieluiten ulkona erilaisissa leikeissä. Kesällä lillumme kaikki mielellään järvessä montakin kertaa päivässä. Vesistö olikin suurin syy muuttoomme ja kyllä kuumana kesäpäivänä Ranta onkin kovassa käytössä. Myös hevosia on mukava käydä uittamassa, sillä ranta soveltuu myös siihen erinomaisesti. 
 


 

Portimojärvi Harjulaitumen metsästä kuvattuna
Portimojärvi Harjulaitumen metsästä kuvattuna