Karja

KARJA

Farmille muuttaessamme mukanamme tuli lauma Highland cattle- nautoja. Varsin vikkelät "haikkikset" olivat innoissaan isoille laitumille pääsystään ja varsinkin kahlaamisesta. Karja söi kaikki kortteet, nokkoset, vattu- ja pajupuskat ja kaiken muun mahdollisen, siistien näin ympäristön. Haikkiksissa oli se ongelma, että pitkien karvojen mukana pihattoon kantautui märällä kelillä paljon vettä ja rapaa ja pihaton kuivittamisessa oli täysi työ, sillä aamulla kuivitettu tahtoi olla jo illalla märkä. Pian oli jo ongelmia saada sonnit teuraaksi, koska jättimäisten sarvien vuoksi ne eivät mahtuneet juomaan teurastamon juomakupeista ja käytävällä kulkiessa sarvet olivat myös ongelmalliset. Eikä tässä vielä kaikki: teurastamojen vuotakoneista ei haikkisten taljat mennyt läpi ja yhden sonnin kasvatus kesti noin kolme vuotta, että siitä olisi saanut minkäänlaisen tilin. Viimeisenä haikkisvuonna lehmät olivat saaneet polttiaisten tartuttaman taudin ja lähes puolet vasikoista syntyi kuolleena ja epämuodostuneina. Tautiin pystyi kylläkin sairastumaan vain kerran, ja sen jälkeen se ei enää vaikuttaisi emojen mahassa kasvaviin pikkuvasikoihin.


Amanda lukemassa Kuriiria
Amanda lukemassa Kuriiria


Oli tehtävä päätös laitammeko koko karjan pois vai ostammeko haikkisten tilalle muita nautoja. Päätimme myydä haikkislauman ja tilalle ostettiin hereford ja angus emolehmiä. Hyvin pian saimmekin huomata näiden kolmen rodun erot. 

Oli kummallista kun ei enää tarvinut jatkuvasti pelätä jonkun eläimen huitovan sarvillaan ja kuinka erilaiset luonteet näillä oli. Herefordit ja angukset olivat jatkuvasti tulossa aidasta kun pihattoaidan veräjä aukaistiin, toisin kuin haikkikset olivat tyytyväisinä puuhastelemassa omia juttujaan kaukana portista. Herefordit ja angukset olivat todella nirsoja ja todella jääräpäisiä möhkäleitä, joita oli hankala liikuttaa mihinkään. Angukset olivat herkkiä potkimaan ja ne takuulla menivät sieltä mistä halusivat. Vaikka sitten jyräämällä yli. Myös sellainen "luontainen älykkyys" vaikutti olevan hyvin erilaista haikkiksiin verrattuna.

Kyllä mietimme ensin olikohan kannattavaa vaihtaa karjaa, mutta ensimmäisen syksyn aikana kävi selväksi että valinta oli oikea. Saimme ensimmäisen kunnollisen tilin välitykseen lähteneistä vasikoista, eikä teuraseläimiä tarvinut itse kuskata hevosvinkalla pienteurastamoon. Kuivitus oli myös paljon helpompaa ja eikä pohja ollut helposti märkänä litisevä.


Kahden päivän ikäinen haikkisvasikka vilttien ja kuumavesipullojen keskellä
Kahden päivän ikäinen haikkisvasikka vilttien ja kuumavesipullojen keskellä

Tällä hetkellä Farmilla  anguksia on kolme, herefordeja 12, yksi AB- HF risteytys sekä onnellinen hereford sonni. Suurin osa on todella kesyjä ja ne tulevat kutsusta laumana luokse. Yksi herefordeista on nimeltään Leka ja se on lasten ehdoton suosikki. Leka antaa lasten "ratsastaa" sillä ja se on ensimmäisenä tunkemassa päätä syliin rapsutettavaksi. 


Herefordit ja angus
Herefordit ja angus

Lehmälauma Harjulla
Lehmälauma Harjulla